Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Λοζάννης, υποστηρίζει ότι η αύξηση του αριθμού των ασθενών με άσθμα που παρατηρείται τα τελευταία έτη στις αναπτυγμένες κυρίως χώρες, μπορεί να οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ταυτόχρονα στη μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών.
Προκειμένου να αποδείξουν αυτή την υπόθεση, μελέτησαν την επίδραση των θρεπτικών αυτών συστατικών χορηγώντας τα σε ποντικούς. Απέδειξαν λοιπόν ότι το διατροφολόγιο, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, επηρέασε σημαντικά τα βακτήρια που υπήρχαν στο έντερο των ποντικιών, τα οποία όπως είναι γνωστό ότι επηρεάζουν σημαντικά την υγεία και το ανοσολογικό σύστημα των ανθρώπων.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν τα πειραματόζωα (ποντίκια) ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τα βακτήρια του εντέρου πολλαπλασιάστηκαν και ακόμη παρήγαγαν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, ένα είδος λιπαρών οξέων που απορροφώνται από το αίμα. Μάλιστα τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας ενεργούσαν ως σήματα προς το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τους πνεύμονες πιο ανθεκτικούς σε ερεθιστικούς παράγοντες. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη όταν τα ποντίκια ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες.
Μπορεί λοιπόν μία απλή τροποποίηση της καθημερινής μας διατροφής να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του άσθματος.

